top of page

Sykdommer

Det finnes mange sykdommer som kan ramme underlivet og vulvaen vår. Dette er noen av de vanligste diagnosene. Felles for alle er at det finnes behandling. For utfyllende informasjon og flere diagnoser, besøk vulva.no

Vulvodyni

Vulvodyni er den latinske navnet for smerte i kvinnens ytre kjønnsorganer. 

Det finnes mange undergrupper av vulvodynier, og derav mange ulike navn. Smerter som bare sitter i skjedeåpningen  kalles lokalisert vestibulodyni. Tidligere het dette vestibulitt. Ved generalisert vestibulodyni er smertene til stede hele eller deler av tiden.

Vulvaområdet er et veldig følsomt sted på kroppen og det kan være forskjellige årsaker til smertene. Vulvodyni kan komme i forbindelse med samleie, eller kan være der hele tiden.

Det skilles mellom provosert og generalisert vulvodyni. Ved provosert vulvodyni kommer smertene med berøring av smerteområdet (f. eks. ved sykling, bruk av tampong og samleie), mens ved essensiell vulvodyni kan smertene være tilstede uten noen slik form for provokasjon. 

Vaginisme

Vaginisme skyldes at musklene rundt skjedeveggen strammer seg. Dette vil gjøre at skjeden føles trangere, og det kan bli vanskelig eller umulig å få ført noe inn. Er det trangt i skjeden, kan dette også gjøre vondt, og man kan lettere bli sår eller få små rifter i slimhinnen ved samleie.

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest kløende hudlidelse som særlig rammer huden i underlivet. Det er ingen infeksjon, tilstanden smitter ikke og kan ikke overføres ved seksuell kontakt. Symptomene består som regel av kløe og svie. Sykdommen viser seg i starten som hvite striper i huden, som av og til kan ha en overflate som ser ut som krøllete, skinnende cellofan. Arrdannelse og sammenvoksninger kan forekomme, og det vil kunne gi smerter og stram hud som vil kunne gi problemer med samleie, og i enkelte tilfeller også for vannlatingen.

Lichen sclerousus er ikke uvanlig, og den kan forekomme i alle aldre. 

Eksem

Kontakteksem er en form for lokal hudreaksjon på et produkt som har kommet i berøring med huden. Det finnes 2 ulike typer kontakteksem, allergisk og irritativ.

Kremer, salver, såpe, truseinnlegg, fargestoffer eller klær er eksempler på ting som kan forårsake begge eksemtypene.

Kløe i underlivet

«Pruritus vulvae» er den latinske medisinske betegnelsen for kløe i området rundt kvinnens kjønnsorganer. Dette skiller seg fra for eksempel vulvodyni (vestibulitt) som gir en tilstand med mer brenning og svie. Kløe i vulva er ikke uvanlig og kan resultere i mye ubehag. 

Mange sliter med tilstanden gjennom flere år og får kun midlertidig bedring ved behandling. 

Ofte er tilstanden selvforsterkende, ved at kløe gir behov for mere kløe, og man kommer inn i en ond sirkel med økende selvpåførte plager. 
 

Det kan være flere årsaker til kløen, f.eks.: 

  • En hudsykdom, som atopisk eksem, lichen sclerosus eller psoriasis 

  • Soppinfeksjon i underlivet 

  • Ubalanse i bakteriefloraen i skjeden 

  • Trichomonas er en svært sjelden årsak til kløe. 

Kilde: Vulva.no

bottom of page