top of page

SMERTELINDRING

Generelle råd

shutterstock_1936789585.jpg

Det er dessverre lang ventetid hos gynekologer. Første gang du kommer dit vil legen mest sannsynlig komme med forslag til hva du kan gjøre for smertelindring, her har vi samlet noen av disse rådene. Noen av disse rådene kan gi lindring med en gang mens andre kan hjelpe på lang sikt. Rådene er samlet fra andre kvinner med vulvodyni, så det er viktig at du prøver deg frem, ingen kropper er like.

 

Rådene på denne siden erstatter IKKE behandling hos lege. Vi anbefaler alltid at du snakker med lege om dine smerter og disse rådene. 

Direkte smertelindring

Skyll med kaldt vann

Dersom det svir mye, spesielt når du har tisset kan det hjelpe skylle med kaldt vann og trykke toalettpapiret forsiktig.

 

Små iskuler av olje

Frys ned olje (som du vet at din vulva tåler) i små iskuler. Disse brukes vaginalt (oppi). Dette kan være en god smertelindring for noen samtidig som at det gir smøring til slimhinnene. 

 

Isbind

Dypp et bind i vann og put det i fryseren. Dersom det svir eller brenner ekstra mye kan du kjøle ned underlivet med et sånt bind. Dersom du har sensitiv hud kan det være lurt med et håndkle mellom. Disse tiner fort så kan være greit å ha noen i fryseren. 

 

Veksling mellom varmt og kaldt vann

Noen underliv reagerer godt på temperaturforskjeller. Hold en klut med kaldt vann i noen sekunder mot underlivet, deretter en varm klut også kaldt igjen. Dette lærer nervesystemet til å kjenne på temperaturforskjellen og kan også fungere som direkte smertelindring. 

 

Smør deg med olje og krem

Det finnes mange kremer, salver og oljer man kan kjøpe på apoteket. Det går også ann å smøre seg med kokosolje, olivenolje eller  mandel olje. Bruk en olje som din vulva tåler.  Mange kvinner merker en lindring i forbindelse med kløe og tørre slimhinner.  

Parfymerte produkter hører generelt ikke til i underlivet – det kan bidra til mere svie, kløe og allergiske reaksjoner.

Kilder:

Marriott, C., & Thompson, A. R. (2008). Managing threats to femininity: Personal and interpersonal experience of living with vulval pain. Psychology & Health, 23(2), 243-258. doi:10.1080/14768320601168185

bottom of page