top of page

SAMTALEN MED LEGEN

Samtalen med legen

De fleste fastleger har hørt om diagnosen vulvodyni. Det de kanskje ikke er klar over er hvor vanlig det er, eller hvordan de skal behandle det. Hvis legen eller gynekologen ikke har hørt om vulvodyni, anbefaler vi at du bytter. 

 

Beskriv symptomene dine. Si når du har vondt og hvor vondt det gjør. Dette er ikke tidspunktet for å underdrive. Fortell hvordan smertene påvirker livet ditt. Fastlegen kan ikke behandle vulvodyni, men det kan være nyttig å utelukke andre ting. Uansett bør fastlegen sende en henvisning til gynekolog med en gang, da det er lang ventetid. I mellomtiden kan dere utelukke andre diagnoser. Om du ikke får en henvisning anbefaler vi deg å bytte lege. 

 

Legen vil mest sannsynlig ønske å gjøre en gynekologisk undersøkelse. Denne skal gjøres på dine premisser og i ditt tempo. Om du ikke ønsker bruk av spekulum på grunn av smerter skal dette respekteres. Det kan være nyttig å avtale hvordan undersøkelsen skal foregå før den starter. Dessverre hører vi om enkelte leger som ikke forstår at en slik enkel undersøkelse kan være smertefull. 

20171213_230000000_iOS.jpg

Det første gynekologbesøket

Hos gynekologen vil arbeidet med å stille en diagnose starte. Dere vil starte med en samtale på kontoret. Her bør du beskrive smertene så nøyaktig du kan, på samme måte som du gjorde hos fastlegen. Hos gynekologen vil det bli foretatt en undersøkelse. Her kan det igjen være nyttig og snakke om hvordan den skal foregå. Om du ikke ønsker bruk av spekulum skal det være helt greit. Ting dere kan avtale kan være at du får tid til å puste før berøring, at alt foregår sakte, dere skal snakke om hva som skjer før det skjer, hvor mye glidemiddel som skal brukes og alt annet du ønsker. Gynekologen skal aldri gjøre noe du ikke er komfortabel med. Det er så klart veldig nyttig for gynekologen å få gjøre denne undersøkelsen, men dette trenger ikke skje den første timen om du ikke ønsker det. 

 

Etter undersøkelsen møtes dere på kontoret igjen og gynekologen vil forklare funnene sine. Det normale for en pasient med vulvodyni er å få høre at alt ser helt fint ut. Gynekologen bør i denne avsluttende samtalen forklare deg hva vulvodyni er. Ditt neste skritt skal også diskuteres. Det bør også avtales en time for oppfølging. Ikke dra fra timen før du vet hva du skal gjøre videre. 

Denne veiledningen er laget fordi det dessverre finnes leger som ikke behandler sine pasienter optimalt. Mest sannsynlig vil du møte en lege eller gynekolog som behandler deg med respekt, og du vil ha en positiv opplevelse av besøket. 

bottom of page