top of page
Søk

Styremedlem Elsabeth snakker med VG om Lichen Sclerous (LS)

Vårt modige styremedlem Elsabeth Westgård snakker igjen ut i media om Lichen Sclerous (LS). Denne gangen med VG!


Har hudsykdom i underlivet: –⁠ Vanlig samliv lar seg ikke gjøre

Hudsykdommen har gitt Elsabeth sviende smerter og det hun opplever som et gjengrodd og ødelagt underliv. Fordi et vanlig samliv ikke lar seg gjøre, ba hun kjæresten om å ta et valg.
Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest kløende hudlidelse som særlig rammer huden i underlivet. Det er ingen infeksjon, tilstanden smitter ikke og kan ikke overføres ved seksuell kontakt. Symptomene består som regel av kløe og svie. Sykdommen viser seg i starten som hvite striper i huden, som av og til kan ha en overflate som ser ut som krøllete, skinnende cellofan. Arrdannelse og sammenvoksninger kan forekomme, og det vil kunne gi smerter og stram hud som vil kunne gi problemer med samleie, og i enkelte tilfeller også for vannlatingen.

Lichen sclerousus er ikke uvanlig, og den kan forekomme i alle aldrVisste du at det finnes en hjelpeside med nyttige råd og støttegruppe for kvinner med bekreftet diagnose på hudsykdommen Lichen Sclerosus (LS) i Norge?


Definisjon på LS:

- Lichen sclerosus er en kronisk, inflammatorisk hudsykdom som hyppigst forekommer hos voksne kvinner, men som også kan ramme menn og barn.

- Sykdommen rammer hovedsakelig anogenital regionen, hvor den fører til vedvarende kløe og sårhet.

- Arrdannelser på grunn av inflammasjon kan føre til vevsskade ved sammenvoksinger i vulva av labia, forsnevring av vaginal åpningen/introitus og sammenvoksing slik at klitoris skjules. Hos menn og gutter kan forhuden vokse sammen.

- Lichen sclerosus øker risikoen for plateepitelcancer i genitalia til 5 %.

- Hudlesjonene kan være flate, hvitlige flekker som kan vokse sammen til rynkete områder. Purpur eller ekkymoser (sårliknende lesjoner) er vanlige.

- På grunn av kløe kan huden bli fortykket.

(Hentet fra Norsk Gynekologisk forening)
Comments


bottom of page