Behandling

Her har vi samlet informasjon om hva du kan gjøre for å lindre smertene og i beste fall bli kvitt de helt.

 

Mens du venter på behandling

Det er dessverre lang ventetid hos gynekologer. Første gang du kommer dit vil legen mest sannsynlig komme med forslag til hva du kan gjøre for smertelindring, her har vi samlet noen av disse rådene. Noen av disse rådene kan gi lindring med en gang mens andre kan hjelpe på lang sikt. Rådene er samlet fra andre kvinner med vulvodyni, så det er viktig at du prøver deg frem, alle kropper er forskjellige.


Unngå hårfjerning

Hårfjerning i underlivet kan skape irritasjon og gi mer sensitiv hud. Derfor er det lurt å ta en lang pause fra dette for å se om det hjelper. Dette gjelder både voks, hårfjerning og barbering. Om du allikevel ønsker å ta vekk hårene kan du stusse med saks/barbermaskin, og ikke bruk barberskum med parfyme. Bruk heller intimolje eller annen nøytral olje. 


La underlivet ditt få luft

Underlivet har det best når det får mulighet til å puste. Sov uten truse og la ellers underlivet får så mye luft som mulig. 


Undertøy

Det anbefales å unngå stramt undertøy, unngå også syntetiske stoffer. Generelt anbefales det løse bukser. Underlivet trenger å få puste. Bruke av bomullstruser kan også minske sjansen for sopp. Det anbefales å unngå bruk av g-streng fordi det øker sjansen for å få soppinfeksjon og kan føre til mer smerte. Bruk undertøy som tåler vask på 60°C. 


Bein i kryss

Denne er vanskelig, men prøv å sitt med beina i kryss så lite som mulig. Da får musklene i området rundt slappet av bedre. For mange vil dette oppleves som nærmest umulig. Utfordre deg selv til å ikke sitte med beina i kryss i 2 minutter av gangen og øk om du klarer. 


Ikke gjør noe som gjør vondt

Denne kan oppleves som spesielt vanskelig for noen. Gjør ikke noe, som ditt underliv ikke kan like. Dersom du får vondt av det, ikke ha sex.


Sko

Noen av våre medlemmer har fortalt at de får mindre smerter når de bruker sko med god demping. Dette er ikke forsket på, men verdt å prøve. 


Ta på deg selv

Det frister kanskje ikke å ta på deg selv når det gjør vondt. Det kan allikevel være veldig bra for deg å bare kjenne etter. Stryk utenpå og klem lett. Det er positivt å opprettholde kontakten med sitt eget underliv, selv om forholdet deres ikke er så bra akkurat nå. 


Unngå såpe og parfyme

Hva enn du gjør, ikke bruk vanlig såpe i underlivet. Vaginaen vår er en fantastisk skapelse, som er helt selvrensende. Det holder å bruke vann, så tar den seg av resten. Såpe vil forstyrre den delikate PH-balansen, dette kan føre til sopp og økt sensitivitet. Om du må bruke noe kan Aco cleansing oil eller andre nøytrale oljer være et fint alternativ. Det kan være fint å smøre på olje FØR du går inn i dusjen for å beskytte slimhinnene. Underlivet liker ikke kjemi, så det kan være en god løsning unngå vaskemiddel/tøymykner med parfyme. 


Mange kvinner vasker håret bøyd forover, slik at shampoo og balsam ikke renner ned i underlivet. 


Bind og tamponger

Bruk svanemerkede(parfymefri) bind og tamponger. Dersom det er mulig for deg å bruke menskopp er dette en fin løsning som ikke skaper irritasjon av slimhinner.

Unngå bruk av truseinnlegg, skift heller truser i løpet av dagen.


Soppkur

Nesten alle som går til legen med underlivssmerter blir anbefalt å ta soppkur. Å ta canesten ofte kan være skadelig for underlivet, og det anbefales ikke å ta canesten mer enn 4 ganger i året. Om du eller legen tror du har sopp, be heller om å få en tablett mot det. Disse fåes på resept eller reseptfritt.  Det anbefales heller ikke behandling av soppinfeksjon uten at det er vist på dyrkningsprøve.


Mindre trykk på underlivet

Dersom du sitter mye i løpet av dagen, husk å veksle mellom arbeidsstillinger. 


Xylocain

Xylocain 5% er en bedøvelsessalve som fås reseptfritt på apotek. Salven påføres i skjedeåpningen 2-3 ganger daglig over 6 uker, målet er å numme de overaktive nervene. Den skal ikke påføres rett før samleie, da smerten fremdeles vil være der, men du ikke vil kjenne den. 

Tips til direkte smertelindring

Skyll med kaldt vann

Dersom det svir mye, spesielt når du har tisset kan det hjelpe skylle med kaldt vann og trykke toalettpapiret forsiktig 


Små iskuler av kokosolje

Frys ned kokosolje i små iskuler. Disse brukes vaginalt (oppi). Dette kan være en god smertelindring for noen samtidig som at det gir smøring til slimhinnene. 


Isbind

Dypp et isbind i vann og put det i fryseren. Dersom det svir eller brenner ekstra mye kan du kjøle ned underlivet med et sånt bind. Dersom du har sensitiv hud kan det være lurt med et håndkle mellom. Disse tiner fort så kan være greit å ha noen i fryseren. 


Veksling mellom varmt og kaldt vann

Noen underliv reagerer godt på temperaturforskjeller. Hold en klut med kaldt vann i noen sekunder mot underlivet, deretter en varm klut også kaldt igjen. Dette lærer nervesystemet til å kjenne på temperaturforskjellen og kan også fungere som direkte smertelindring.